Checklist om je pagina te optimaliseren voor Google:

Gefeliciteerd! Je hebt een onderwerp gekozen en een artikel voor je website geschreven! Nu is het tijd om je pagina 'achter de schermen' voor Google te optimaliseren.

Als je het artikel over een google zoekwoord kiezen nog niet hebt gelezen raad ik je aan dit eerst te doen.

Dit artikel bestaat uit punten die je kunt (en moet) optimaliseren om de vindbaarheid van je website in Google te vergroten. Hoewel ik me realiseer dat dit voor sommige mensen wat technisch wordt zal ik het technische hier niet behandelen. Als je iets niet begrijpt raad ik je aan contact op te nemen met iemand die iets van het technische gedeelte van je website weet. Succes!


<Title> tag

In de code van je pagina zie je in de header een title-tag staan. Deze is erg belangrijk vanwegen twee redenen:

  1. Dit is de titel van je pagina die mensen zien als ze je in Google tegen komen. Hij moet dus in een keer aangeven waarom mensen op je moeten klikken
  2. De title-tag wordt zwaar gewogen door Google. Zorg dus dat hier je zoekwoorden in staat.

Een geoptimaliseerde title van je pagina voldoet aan de volgende punten:

  • De titel bevat de zoekwoorden die je voor deze pagina hebt uitgezocht
  • De titel is interessant voor bezoekers van goolge, zodat ze op je klikken
  • De titel bestaat uit ongeveer 8 woorden

Links

De liks van je pagina kun je optimaliseren voor de pagina's vaar deze naar verwijzen. Als je een pagina hebt die over 'basilicum' gaat dan raad ik je aan om in alle links van deze pagina het woord 'basilicum' terug te laten komen. Google bekijkt met welke woorden er naar een pagina gelinked wordt, om een betere indruk te krijgen waar de pagina over gaat. Linken er mensen naar jou? Vraag ze dan of ze in de tekst van de link je zoekwoord willen gebruiken.


Afbeeldingen

Door je afbeeldingen te voorzien van een alt en een title krijgt Google een indruk van wat er op de afbeelding staat. Dit werkt twee kanten op:

  • Door ook hier je keywords te gebruiken zal je pagina beter in Google presteren
  • Doordat Google weet waar je afbeelding over gaat kan hij je afbeeldingen bij de afbeelding-zoekresultaten weergeven.

Headers

De headers zijn de titels van de paragrafen Zorg ervoor dat je headers tussen header-tags <h1> ... </ h1> of lagere header tags staan zodat Google begrijpt dat hij met een header te maken heeft.


Meta description

De meta description tag wordt door google gebruik in het tekstje bij de zoekresultaten. Ook dit stuk moet dus pakkend zijn en voorzien van je zoekwoorden .


Meta keyword

Over de meta keyword-tag bestaat enigszins onduidelijkheid. Het is niet duidelijk of, en zo ja hoeveel invloed de keyword-tag op je positie in Google heeft. Omdat het een kleine moeite om je keywords in deze tag te plaatsen raad ik je aan deze in te vullen. Zorg dat je zoekwoorden ok in de tekst van je website terug komen. Het algoritme van Google verandert constant dus als Google er nu geen gebruik van maakt zou het in de toekomst nog kunnen.


En wat moet je niet doen om je pagina te optimaliseren?

Hieronder volgt een lijst van de 'zwarte hoed' website optimalisatie. Dit zijn een aantal technieken die je niet moet toepassen op je website. Het is zeg maar spammen van zoekmachines, dat resulteert in het verdwijnen uit Google:

  • Verstop geen tekst op je website. Het is niet de bedoeling om hele kleine tekst in dezelfde kleur als je achtergrond op je website te vertoppen
  • Verschillende URL's gebruiken die naar een pagina verwijzen
  • Je pagina's naar verschillende URL's copieren

Gerelateerde boeken:


>>Volgende stap: Meld je website aan bij Google en maak je pagina bekend bij anderen (via social media?)